Katalógus

A biennálé

XIII. ESZTERGOMI FOTOGRÁFIAI BIENNÁLÉ 2002.

Pályázat:

„PANORÁMA” 2001-2002.
Az Esztergomi Fotográfiai Biennálék sorában most „PANORÁMA” címmel írunk ki pályázatot a Budapest Galéria és a Magyar Fotográfiai Múzeum közreműködésével. A fő szervezési, lebonyolítási munkákat most is az esztergomi Szabadidőközpont végzi el az esztergomi ART Fotográfiai Stúdió tagjainak segítségével. Az anyag begyűjtése, tárolása és zsűriztetése társrendezőnknél a Budapest Galériában történik Török Tamás művészettörténész vezetésével. A képeket a Magyar Fotográfiai Múzeum is bemutatja fotótörténeti relikviákkal együtt, Kincses Károly múzeumigazgató rendezésében.
PANORÁMA „Minden látható dolog, látvány, áttekintés” (görög). A fényképzésben a szokásosnál jóval nagyobb látószögű, igen széles fényképet nevezik panorámafelvételeknek, mint ahogy a képzőművészetben is a periférikus látásunkkal is érzékelt látványt érezzük panoráma-képnek. (A még ezen is túllépő látvány már körkép vagy annak egy íve, szelete.) Pályázatunkra azonban nem csak e hagyományos felfogásban készült képeket, fotókat, intermediális alkotásokat várunk, hanem a panoráma fogalmának tágabb értelmezését is, mint pl. függőleges panorámaképek, településeken, városokban, sikátorokban, felhőkarcolók között vagy az ég-föld kapcsolat a természetben – akár szimbolikus megfogalmazásban is -, - életfa-utalások – és így tovább. Ismerünk sztereo-panorámakép-készítőket, s olyanokat is, akik riporteri és zsáner feladatokat, sőt portrékat, aktokat, eseményeket fotóznak ilyen felfogásban és sok esetben saját készítésű panoráma kamerával. Az Esztergomi Fotográfiai Biennálét ezúttal is el fogják kerülni a szépelgő képeslaptémák giccses változatai. A kiállítás kiemelkedő színvonalát a résztvevő fotó- és képzőművészek ezúttal is garantálják, s a beérkező képek bírálatát, a díjak odaítélését az e témában igen jártas fotó- és képzőművészekből, valamint különféle művészeti szakemberekből álló zsűri végzi el.
A zsűri tagjai: Baranyay András, Csontó Lajos, Fábián László, Haris László, Kincses Károly, Kőnig Frigyes és Török Tamás.
A szervezést, meghirdetést, képbeadást-begyűjtést, zsűrizést, a képek reprodukciós fotózását, a katalógus szerkesztési és tervezési munkáit, valamint a nyomdai előkészítési munkákat 2001-ben végezzük el. A katalógus megjelentetése és a kiállítások megnyitása 2002-ben történik.
A fentiekhez kérjük a HUNGART Egyesület Igazgatóságának a lehetőségekhez mért támogatását.

Esztergom, 2000. október 12.

Köszönettel:
Csernus Ferenc
igazgató

Zsűritagok

Baranyay András képzőművész
Fábián László író
Haris László fotóművész
Kincses Károly fotómuzeológus
Török Tamás művészettörténész

Díjazottak

Fődíj: Török András Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium
Balla Gergely Esztergom város nagydíja
Kerekes Gábor MAOE díj
Telek Balázs Esztergomi Szabadidőközpont díj
Soltész István EMI Mérnökiroda díj
Molnár Zoltán Magyar Fotográfiai Múzeum díja
Kalmár Lajos FORTE Fotokémia Rt. díja
Gergelics Balázs Esztergomi Művészek Céhe díja
Turay Balázs MIRO Galéria egyéni kiállítás lehetősége


Támogatók

Nemzeti Kulturális Alapprogram
Esztergom Polgármestere
Esztergom Város Önkormányzata
HUNGART Vizuális Művészetek Jogkezelő Társasága
Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma
Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata

 

Képgaléria

Kedves Díjazott! Ha képét jobb minőségűre szeretné cserélni küldje el erre a címre: efbinfo.hu@gmail.com