Katalógus

A biennálé

XX. Esztergomi Fotográfiai Biennále témája 2016

Megfoghatatlan a képben


Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumával együtt 2016-ban rendezi meg a XX. Esztergomi Fotográfiai Biennálét.
A rendezvény lebonyolítója immár 40 éve az esztergomi Művelődési Ház.

A XX. jubiláló Esztergomi Fotográfiai Biennále ünnepi témája nem a láthatót keresi, hanem pontosan azt, amitől egy kép többet, egyebet hordoz annál, mint amit pusztán a mutatott, megjelenített látvány ad.
A megfoghatatlant,
a talányt, a rejtelmest, a sejtést, azt, ami nem a képen van, hanem benne, mely befedi és átlengi.
Azt, ami anyag és a szellem között lebeg.
Mely nem objektív igazság, hanem szubjektív valóság.
Mi a lényeges az megjelenített téma vagy az ábrázolás formája, mikéntje.

Ebben a témában várunk pályamunkákat határon innen és túl.

Ez alkalommal a pályázati kiírás nem határoz meg sem technikai eljárást, sem műfaji besorolást.
Nem kötjük meg a képalkotási megoldásokat, csupán az a kérésünk, hogy a benyújtott pályaműnek legyen köze a fotográfiához.


Kovács Melinda
fotográfus
a Biennále művészeti vezetője


 

Balla András megnyitója a XX. Biennálén

 A szubjektív objektív……

(Szubjektív? Objektív?)

 

A múlt század hatvanas-hetvenes évei a lehetőségeinken belüli állandó tájékozódásról, mozgásról, – autóstoppról –, utazásokról , a mindenkori és minden iránti érdeklődésről, tengerparti és rock-koncerteken szövődött alkalmi és évtizedes barátságokról szóltak. Krakkó, Prága, Varsó, Gdansk, Sopot stb. plakát- és grafikai tárlatai, jazz – és rock klubjaik hangulata, a világhírű együttesek fellépései világi zarándoklatokra késztette a tiszta, őszinte gondolatokra és szavakra , esztétikai és művészeti élményekre vágyódó ifjabbakat és idősebbeket, – mindazokat, – akik nem érték be a szocialista ’irrealizmus’ hagymázas blődségeivel. S ehhez jött még a népi építészeti és néprajzi értékeink felfedezésének, megörökítésének vágya, a táncházi mozgalom terjedése, a ’magyar–magyar barátság’ kiteljesedése s Dinnyés Jóska egymondatos dala: Szeretném hazámat határtalanul!

 

Itthon megjelentek végre Moholy-Nagy, Kepes György alapvető munkái, -/kiemelve említendő A világ új képe c. könyve, melyet minden FMK-s ronggyá ’olvasott’/ s a kitűnő grafikai tárlatok mellett egyre több külföldről érkező fotókiállítást láthattunk. Jött Louis Amstrong, Ella Fitzgerald ,-járhattunk Sakk-matt, Syrius, Kis-Rákfogó, Tűzkerék stb .koncertekre…valami megmozdult a felszín alatt s utat kívánt törni magának a ’másféle’ fotózás is. Réti Pali bácsi (Paolo Retti, a zongorista) a fotóstáborokban már kereste ezeket az embereket, – kortársai értetlenkedő megdöbbenésére, – sőt előadásokat szervezett számunkra Cage, Kurtág György stb. komponálásáról, ezzel is magyarázva a képalkotásban fontos negatív redundancia elvét…azaz a kevés néha több....

Éltünk, mint hal a vízben – azaz mint a több száz éve már csak az akváriumi létet s annak ’szabadságát’ ismerő, az üvegen át szinte mindent látó, de meg nem élő sorstársunk……

1972-ben Hertogen’Bosch, Amszterdam, Párizs, Rouen utcáit, (bolha)piacait, galériáit, múzeumait járva egy másik világgal találkoztam. Vidám, mosolygó emberek, gondolatokra serkentő művek, grafikák, fotográfiák, festmények, szobrok …mindent meg akartam nézni, amit addig könyvekben s reprókon láttam. Könyvek, katalógusok, hanglemezek, művészeti lapok tucatjait cipeltem a barátaimmal való itthoni közös kiértékelés reményében.

 Hazatérve erősödött elhatározásom, hogy amit ebből az életérzésből, légkörből lehetséges, azt valósítsuk meg abban az Esztergomban is, ahol mások mellett Beszédes Sándor, André Kertész, Martsa Alajos is ismertté tették Esztergom nevét.

 A Tervező Iroda Zodiakus Klubjának Galériájában a Balassa Társaság művészeti vezetőjeként 71-75 között kiállításokat, előadásokat rendeztem Miháltz Pál, Lossonczy Tamás, Borsos Miklós, Szántó Piroska, Plohn József, Korniss Péter, Makovecz Imre , Martsa Alajos, Féner Tamás stb munkáiból. Ugyanekkor a Városi Fotóklub már felsőfokú nemzetközi fotóstábort és Országos Fotóművészeti Kiállítást szervezet1976. február 28-án Esztergomban, a Vármúzeumban megnyílt az FMK, – a Fiatal Művészek Klubja – első nyílvános, a pesti épületén kívüli tárlata 28 fotográfus részvételével.(Ez volt mindennek a kezdete! Ekkor született meg az EFB gondolata.) Íme a művészek névsora: Balla András, Ballai Júlia, Dallos László, Dozvald János, Fejér Zoltán, Flesch Bálint, Gábor Viktor, Gránitz Miklós, Gyulavári József, Hámos Gusztáv, Horváth Péter, Jankovszky György, Jokesz Antal, Kerekes Gábor, Kövesi Péter, Montvai Attila, Patyi Árpád, Sipeki Gyula, Szerencsés János, Székely György, Szirányi István, Tahin Gyula, Tamási Péter, Tarján Iván, Tihanyi László, Timár Péter, Vass Kálmán, Zaránd András, valamint az STB csoport.

 

A tárlat gátat szakított: – a fővárosból és vidékről érkező rengeteg művész és művészeti szakember mellett az érdeklődők számát növelte a Dolgozók Lapja dörgedelmes szidalma, mely ’Képtelen képek’ írásában a ’művelt emberek nevében’ kikéri magának a látottakat, s a tárlatot összességében is a jó ízlés elleni merényletként s a ’dekadens happening’ társadalmunkba való becsempészéseként értékelte. Horváth Béla igazgató hozzáállását dicséri, hogy a kiállítás ennek ellenére a tervezett időpontig -március 31-ig – fogadhatta a további és folyamatosan érkező számos érdeklődőt.

 Ugyanezen év őszén Hatvanban az Expozíció ’76 kiállítást mutatták be fotográfusok és képzőművészek a fotográfia lehetséges új értelmezéséről. A Bercsényi Klub és az IPARTERV tárlatai, Galántai György

 ART-POOL Múzeuma, a már működő ( MFSz alapította) FFS, azaz a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, s a Reha György vezette Toldi Galéria a Toldi moziban mind az új szemléletű fotó- és képzőművészetek képviselőinek a munkáit mutatta be. Ehhez társultak a vidéki centrumok: Baja, Pécs, Debrecen (Műhely 67), Szombathely, Nyíregyháza, Kecskemét és Esztergom klubjai csoportjaikkal, stúdióikkal. Ezen alkotói stúdióknak a közös gondolkodásából s inspiratív légköréből kristályosodott ki az Esztergomi Fotóbiennálé gondolata azzal az előképpel, hogy rendezzünk végre már egy bemutatkozó kiállítást az FMK falain kívül is.

 Az esztergomi STB-csoport: Sipeki Gyula, Tamási Péter, Balla András – az FMK népszerű és ismert tagjaiként könnyen rávették a fiatal művészeket egy olyan kiállításra, ahol nem csak a szakma szűk rétege, hanem az ún. nagyközönség is szembesülhet e másfajta, egyáltalán nem a támogatott kategóriába tartozó művészettel. Az EFB célja, hogy a számtalan országos tematikus fotópályázat, közös tárlat, szimpozion, szalon mellett legyen egy olyan állandó és visszatérő fórum is, ahol a kreatív és intermediális kép(fel)használat, a képzőművészetek és a fotográfia egymást inspiráló és erősítő hatása, a ’filmes’, azaz az időt is bevonó , realista, abszurd és szürrealista szekvenciákat is alkotó gondolkodásmód képi megfelelői megjelenhessenek, – ugyanakkor a legősibb és legrégibb manuális technikákat is megbecsülve és preferálva fordítsák az alkotók figyelmét az alaposabb, átgondolt és igen, -lassúbb- és elmélyültebb művészi munka felé is.

 

Természetesen a fényképezés egyre újabb és újabb valós /és kétesebb?/ eredményeinek, a ’villámgyorsaságnak’, az azonnaliságnak , – valamint a konstruktív és elmélyült, koncepciózus számítógépes feldolgozásnak is helyet kell(ene) kapnia egy EFB pályázaton, de nem tagadom, hogy az lenne az üdvös, a szerencsésebb, ha új és új, más és más rendszeres fórumok, városok biennáléi adnák meg ezekhez az új helyszínt, keretet és lehetőséget.

 Az XX. Esztergomi Fotográfia Biennálé eltelt negyven éve után újabb sikeres évtizedeket -akár négyet ötöt is – tiszta szívemből, őszintén kívánok a mostani és a majdani szervezőknek, rendezőknek, résztvevőknek és városomnak, hogy végre már örömüket is leljék e nemzetközileg is ismert művészeti kiállítás sorozatban.

 

 Az Esztergomi Fotóbiennálék résztvevői (Díjazottak kiemelve) 1978-2016.

Ádám József, Almer Zsuzsa, Alntnőder Emese, Andics Árpád, Andrási Tamás, Ambrits Tamás, Aranyi Tamás, Aranyi Sándor, Attalai Gábor, Babusa Sándor, Bajtai Lajos, B. Kiss Gabriella, Bakos Gábor, Bakos Miklós, Bakos Veronika, Balásy Pál, Balla András, Balla Demeter, Balla Gergő Gergely, Baloghné Dr. Kovács Matild, Balázs Róbert, Bandzsók István, Baranyay András, dr. Barczi Attila, Baricz Katalin, Barta Zsolt, Barta Ágnes, Bakonyi Bence, Bán András, Bándi András, Bárány Zoltán, dr. Batár István, Batár Zsolt, Beck György, Beck Balla Mónika, Benkő Imre, Benyhe János, Berekméri Ágnes, Berekméri Zoltán, Berényi Gyula, Berkei Csaba, Birkás Ákos, Bíró Csilla, Blinczinger Béla, Bodnár Barnabás, Bojti András, Bonyhásdi Károly, Borbély Tamás, Boros György, Borsay Márti, Bozsó András, Bölcskey Miklós, Busák Péter, Brezina Zoltán, Budai Enikő, Bukó László, Constantin László, Czeizel Balázs, Csepregi Csegő, Cseri László, Csík Ferenc, Csikós Árpád, Csontó Lajos, Csörgő Attila, Dalos István, Dallos László, Deim Péter, Detvay Jenő, Dezső Mihály, Dienes István, Díner Tamás, Dobos László, Dobosy László, Dobó Bianka, Dobos Sándor, Dobrik István, Drevenyák György, Drégely Imre, Dozvald János, Eck Imre Gábor, Egyed Ufó Zoltán, Eifert János, Eperjesi Ágnes, Ember Sári, Erdély Miklós, E. Szabó István, Éger György, Farkas Antal, Fazekas György, Fazekas Lajos, Fábián András, Fábián Dénes, Fákó Árpád, Fejér Ernő, Fejér Zoltán, Fekete Gábor, Fehér Kálmán, Felicides Ildikó, Fenyvesi Máté, Fiala de Gábor, Finta Edit, Flesch Báklint, Forgács Péter, Frankl Aljona, Fuszenecker Ferenc, Fuchs Máté, Gábor Enikő, Galántay György, Galgóczy György, Gáll Szabolcs, Gál András, Gáll Szabolcs, Gallyasy Géza Attila, Garami Richárd, Gedeon Péter, Gelencsér Ferenc, Gellért B. István, Gergelics Balázs, Gergely Sándor, Germán Péterm Gémes Péter, Göncző András, Grósz Katalin, Gunyhó Márta, Gyarmati Éva, Gyenes Zoltán, Gyenes Zsolt, Gyimesi Éva, Gyulavári József, Gyurján Eszter, Habik Csaba, Hagymás István, Hajas Tibor, Hajdó József, Hajtmnanszki Zoltán, Halas István, Halász András, Halbauer Edit, Hamarits Zsolt, Haid Attila, Hajdu Zsolt, Haris László, Harnóczy Őrs, Harangi Zsuzsanna, Hegedűs György, Hegedűs 2 László, Hemrich Károly, Herbst Rudolf, Herendi Péter, Hermann Gábor, Hock Bea, Horn László, ifj. Horti Kálmán, Hortobágyi György, Horváth Árpád, Horváth Csaba, Horváth Dávid, Horváth István, Horváth Erzsébet, Ilku János, Illés Barna, Inkey Tibor, Izápi Laura, Jankovszky György, Jelenszky István, Jokesz Antal, Jóry Judit, Juhász László, Julius Gyula, Kalapos László, Kalmár Lajos, Kalocsay Enikő, Kántor Éva, Kaposi Tamás, Kassányi Jenő, Katkó Tamás, Kálmándy Ferenc, Kádár Levente, Kádár Katalin, Kalmár Lajos, Károly Sándor Áron, Károlyi Zsigmond, Kardos Mária, Kecskeméti Kálmán, Kelemen D. Zoltán, Kelényi Béla, Kemenesi Zsuzsa, Kerekes Gábor, Keresztes Zoltán, Kéri Gáspár Sámuel, Kéri Ádám, Kiss Árpád, Kiss Réka, Kiss András, Klett Ibo, Klotz Miklós, Kocsis Imre, Kodolányi Sebestyén, Koleszár Gábor, Kollár György, Kollár István, Kondákor László, Kovács Attila, Kovács Endre, Kovács László Péter, Kovács Melinda, Kovács Péter, Kovács Sándor, Kothencz Attila, Kőnig Frigyes, Körmöczi Csaba, Körtvélyesi László, Kránicz András, Krajnik István,  Kriss Géza, Krumpli Béla, Kulcsár György, Kunckel, Zoltán, Lackó Péter, Langmár Péter, Lehotka Láaszló, Lengyel András, Lengyel Csaba, Liszy János, Lőkös Zoltán, Lugosi László, Lukács Orsolya, Lux Antal, Mag Krisztina Szilvia, Major Ákos, Major Lajos, Major Tibor, Marta von Poroszlay, Marsalkó Péter, Máthé András, Matkócsik András, Maurer Dóra, Mánfay György, Máté András, Mátrai István, Matz Károly, Micskey István, Mikita Viktor, Moldován Csaba, Molnár Zoltán, Molnár Antal Dénes, Módos Gábor, Moldován Csaba, Molnár Zoltán, Mónos Gábor, Montvai Attila, Mosberger Róbert, Molnár Antal Dénes, Mohács Ildi, Mudrák Attila, Mudrák Béla, Murvai Edina, Nagy András, Nagy István, Nagy Péter, Nagy Sándor, Nagy Tamás, Nagy Zopán, Nemesi Tivadar, Németh Zolktán, Normantas Paulinus, Nyilas Ilona, Obermayer Károly, Odrobina Tamás, Oláh Nándor, Oláh Tibor, Pataki Zoltán, Pataki Ágnes,  Pácser Attila, Pál Csaba, Papp Elek, Pásztor Gábor, Pesti András, Petróczi András, Pető Szabolcs, Pikler Péter, Plachy Sylvia, Polgár Attila, Polgár Csaba, Puskás János, Pusztai Zoltán, Rácz Attila, Radócz Balázs, Rajcsányi Artúr, Reisz Péter, Retek Tamás, Ridovics András, Rosta József, Rozsonyi Gábor, Schmall Károly, dr. Sárközi Éva, Seres Géza, Seibin Judit, Siklós Péter, Sikló Dalma, Simon Csilla, Simonyi Zsolt, Sipavicius Tamás, Sipeki Gyula, Síró Lajos, Slavei Tamás, Soltész István, Soltész Jenő, Somogyi László, Soós György, Sótér József,  Stalter György, STB Csoport, Sugár János, Sutherland David, Swierkiewicz Róbert, Szabó Antónia, Szabó Béla, Szabó Judit, Szabó Róbert Gábor, Szabó Sarolta, Szabó Tamás, Szabó Maya, Szadai Károly,  Szamódi Zsolt Olaf,  Szamosi László, Szalai Tibor, Szaszkó Antal, Szegedi-Maszák Zoltán, Szél Ágnes, Szerencsés János, Szikora Tamás, Szíjjártó Ernő, Szilágyi Lenke, Szilágyi László, Szirányi István, Szi Zsolt, Sziládi Mónika, Szunyog László, Szűcs Tibor, Szűcs Antal, Tahin Gyula, Takács Antal, Tamás András, Tamás Katalin, Tamási Péter, Tarjáni Antal, Tarján Sándor, Tasnádi László, Tatai Tibor, T. EGO István, Telek Balázs, Tengölics László, Tesch Katalin, Teszéri György, Tihanyi László, Tillai Ernő, Tímár Péter, Tímár Gergely, Tobischka Gabriella, Tóth Ágnes, Tóth Gábor, Tóth György, Tóth József, Tóth Szilvia, Tóth-Vadnai Gábor, Török András, Török László, Török Zsolt, Trombitás Tamás, Tumbász András, Tundó Klára, Turay Balázs, Tulisz Hajnalka,  Ujj Zsuzsa, Újvári Gábor, Xerox Csoport, Vadász György, Varga Gabriella, Varga Gábor Ákos, Vargha Márk Péter, Varga Tamás, Várkonyi Erika, Vass Kálmán, Vasvári László Sándor, Váradi Zoltán, Váradi Viktor, Vancsó Zoltán, Varga Gábor Ákos, Várnagy Tibor, Várnai László, Varró Géza, Varró Norbert, Vázsonyi Béla László, Vencsellei István, Veszely Ferenc, Vécsi Attila Vető János, Verebics Ágnes, Vékás Magdolna, Vincze Marianna, V. Molnár Imre, Vörösmarty Magda, Wágner Ferenc, Zádor Tamás, Zalka Imre, Zalkáné Bányai Tünde, Zana Krisztián, Zátonyi Tibor, Zsakó Bálint, Zsuffa Csaba,

 

Zsűritagok

Uhl Gabriella művészettörténész
Baki Péter, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke
Balla András fotóművész
Fábián László író
Haris László fotóművész

Díjazottak

Fődíj: Kéri Gáspár  Emberi Erőforrás Minisztériumának fődíja       
Hamarits Zsolt  MMA XX. Biennále díja                   
Pólya Zsombor MFSZ díja       
Palkó Anna Esztergom Művelődés Háza díja
Seres Géza Esztergom város díja
Varga Tamás Esztergomi Szent István Strandfürdő díja 

Kiállítások helyszínei

2016. szeptember 2-október 2.   
Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma / Rondella Galéria Esztergom, Szent István tér 1.
Duna Múzeum / Esztergom, Kölcsey u. 2.
2016. november 9-december 2.   
B32 Galéria és Kultúrtér, 1111 Budapest, Bartók Béla út 32.

Támogatók

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Művészeti Akadémia
Magyar Fotóművészek Szövetsége
A Művelődés Háza Esztergom Nonprofit Kft.
Esztergom Város Önkormányzata
Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma / Esztergom
Duna Múzeum / Esztergom
Art Fotográfiai Stúdió / Esztergom
   

Képgaléria

Kedves Díjazott! Ha képét jobb minőségűre szeretné cserélni küldje el erre a címre: efbinfo.hu@gmail.com