Katalógus

A biennálé

XVII. Esztergomi Fotográfiai Biennálé 2010. szeptember 17.

Megnyitotta: Wehner Tibor Munkácsy-díjas művészettörténész

 

HOMO LUDENS” EFB 2010

 

 

A tömeg (…) idegeiben sugárzik a nyári nap játékainak emléke, mert játékra múlhatatlanul szüksége van , mert homo ludens.” Márai Sándor

 

Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumával és a Budapesti Kolta Galériával együtt 2010-ben rendezi meg a XVII. Esztergomi Fotográfiai Biennálét, ezúttal „homo ludens” címmel. A rendezvény lebonyolítója immár 33 éve az esztergomi Művelődési Ház (jelenleg Várszínház és Kultúrmozgó).

                                                  MI lenne ha…a HOMO LUDENS , azaz a játszó ember!Mi lenne ha…a HOMO LUDENS , azaz a játszó ember!


A fotográfiának
természetéből fakadóan sok köze van a játékhoz, a játékos attitűdhöz. A kíváncsisággal párosulva a technikai tulajdonságai a kompozíciós lehetőségekre és a médiummal való kísérletezésre ösztönöznek, a „mi lenne ha?” kérdésre gyorsan megkapjuk a választ. Vizuális és nem vizuális ötleteinket, próbaanyagokat nem kell fejben absztrakciós sémákon átküldeni , megdolgozni, inkább a végén interpretálni.

A játék mindig valahol felbukkan a képzőművészetben. A reneszánsztól kezdve az álperspektívák, a manierizmus kompozíciói, a németalföldi qoudlibetek, a dada képződményei, a pop art alkotásai példák arra, hogy a játék a művészettel szorosan összekapcsolódik. A fényképezés feltalálása után a hőskorban pár évtized alatt megjátszották a fotó lehetőségeit, - és nemcsak a fényképészek. André Kertész munkássága elképzelhetetlen a játékos meglátó, képalkotó képessége nélkül.

 
Moholy-Nagy László formabontó alkotásainak a megszületésében is nagy szerepet kapott a játék. Lartigue önfeledten dokumentálta az emberi önfeledtséget; homo ludensként, a Homo Ludenst . Meg lehet említeni a Horus Archívum gyűjteményt, ami tulajdonképpen a véletlenül humoros képek mellett a fényképezés szándékos játékos képcsinálásának, vagy a játék - a fényképezőgép segítségét mindenképpen figyelembe vevő -dokumentálásának a civil emlékei. Hasonló hozzáállással a hajdani, esztergomi STB csoport játszotta vissza korának ambivalens és aktuális szituációit, nem nélkülözve az iróniát.


A „ludo” latin ige a
játszani melletti jelentései a sokat mondó játszva előállít, vagy az időtöltésből vagy tréfából valamivel foglalkozik,-esetleg rászed.


A játék az alkotási folyamat egy fázisa. De általánosságban koordináljuk, kontrolláljuk. A játékban most a képalkotás rutinja ellen cselekedhetünk. (Ne kizárólag az életműnek dolgozzunk, ne kizárólag a „grand art” -nak tetszelegjünk!)

Lehet többek között „a szabadság az a stratégia, mely a véletlent és a szükségszerűséget aláveti az emberi szándéknak.”(V.Flusser) Vagy lehet a kiírással harmonizáló konkrét emberi szándék, terv, koncepció,- és a fotográfia legyen ez esetben az a médium, ami annak a előadására a legalkalmasabb. Vagy szószaporítás helyett, vagy inkább után legyen a „mi lenne, ha…” eufóriájával és egy ilyen-olyan (lehetőleg inkább olyan) kamerával egy homo ludens.


Játéknak tekinthető -legalábbis most annak tekintjük- és várjuk, fotográfiai- és képzőművészeti ábrázolási és kifejezési formák határterületeit; intermediális kapcsolatait, valamilyen akció(művészet) minőségi dokumentációját, játékos konceptualitást, valamilyen jelenség (optikai,fizikai,kinetikus…stb.) játékos vizsgálatát és/vagy előadását, a játékot, mint fogalmat játékosan boncolgató alkotásokat, a felsoroltak laza ötvözeteit és azokat a lehetőségeket ami a játék öngerjesztő természete miatt most még eszünkbe sem jut. Kritérium az alábbiak előtt, hogy fénykép legyen (valahol).

Jó „munkát” kíván :

 

Balla Gergely az EFB művészeti vezetője

 

 

Zsűritagok

Bozsó András fotográfus
Böröczfy Virág művészettörténész
Csontó Lajos képzőművész
Jokesz Antal fotóművész
em. Török András fotográfus


Díjazottak

Fődíj:Borsay Márti Nemzeti Erőforrás Minisztérium fődíja
Váradi Viktor MAOE díja
Telek Balázs Kolta Galéria díja
Kovács Melinda
Esztergomi Aquapark díja
Drégely Imre Esztergom város díja
Ember Sári Morzsák Galéria díja
Horváth Árpád MFSZ díja

Kiállítások helyszínei

szeptember 17. –  október 10.
Magyar Nemzeti Múzeum Varmúzeuma, Rondella Galéria
Esztergom, Szent István tér

november 12. – december  17.
Kolta Galéria Kolta
Budapest, Ferenciek tere 7–8., III. lépcsőház, II. emelet

Támogatók

Nemzeti Kulturális Alap
Spori Print V Kft., Esztergom
Padlizsán Étterem, Esztergom
Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom Nonprofit Zrt., Esztergom

Magyar Nemzeti Múzeum Vármúzeuma, Esztergom
Art Fotográfiai Stúdió, Esztergom
Kolta Galéria, Budapest

Képgaléria

Kedves Díjazott! Ha képét jobb minőségűre szeretné cserélni küldje el erre a címre: efbinfo.hu@gmail.com